Farligt avfall

Här finns information till dig som bedriver en verksamhet eller ett företag om hur farligt avfall ska hanteras, transporteras, förvaras och märkas.

För farligt avfall gäller särskilda bestämmelser, och du som driver en verksamhet är ansvarig för att det hanteras på ett sätt som skyddar både människor och miljö.

Förvaring och hantering

Farligt avfall får aldrig blandas med annat avfall och ska förvaras i separata, tydligt märkta behållare. Förvaringen ska förhindra läckage och spridning – det innebär ofta att avfallet behöver stå inomhus eller under tak, på tätt underlag, inom invallning eller i ett utrymme utan avlopp.

Med farligt avfall menas sådant avfall som är markerat med en asterisk (*) i bilaga 3 till avfallsförordningen

Avfallsförordningen, Sveriges riksdag Länk till annan webbplats.

Anteckningar över farligt avfall

Som verksamhetsutövare är du skyldig att föra anteckningar om allt farligt avfall som uppstår i din verksamhet. Det innebär att du ska dokumentera varje typ av farligt avfall och den totala mängden per år.

Anteckningarna ska innehålla:

  • var avfallet producerats
  • datum för borttransport
  • transportsätt
  • vem som transporterat avfallet
  • avfallets vikt (i kilogram)
  • Vem som tar emot avfallet samt var det ska hanteras, i de fall mottagaren inte bara transporterar det vidare eller lastar om det.

Du måste spara anteckningarna i minst tre år och kunna visa upp dem om tillsynsmyndigheten begär det. Kravet regleras i avfallsförordningen (kapitel 6 § 1).

Rapportering av farligt avfall

Alla som hanterar farligt avfall i sin verksamhet – oavsett om det handlar om att producera, transportera, samla in, mäkla, handla eller behandla avfallet – är skyldiga att rapportera uppgifter till Naturvårdsverkets avfallsregister.

Rapporteringen gäller de uppgifter du enligt lag ska anteckna, och omfattar bland annat när du lämnar ifrån dig, behandlar eller på annat sätt hanterar farligt avfall.

Skyldigheten att rapportera gäller sedan den 1 november 2020 och omfattar i princip alla typer av verksamheter, eftersom de flesta producerar någon form av farligt avfall.

Rapportera till avfallsregistret, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats.

Transport av farligt avfall

Farligt avfall får bara transporteras av någon som har tillstånd att köra den typen av avfall, och det ska alltid lämnas till en godkänd mottagare för mellanlagring eller behandling.

Om du anlitar en transportör ska du kontrollera att den har de tillstånd eller har gjort de anmälningar som krävs. Det är också viktigt att spara kvitton eller annan dokumentation som visar vem som tog emot avfallet och att transportören var behörig. Länsstyrelsen har ett register över godkända transportörer.

Transport i egen regi

Du får transportera farligt avfall i egen regi, men då måste du först göra en anmälan till länsstyrelsen. I så fall är du skyldig att föra anteckningar över:

  • varifrån avfallet kommer
  • mängden (årligen)
  • hur och vart avfallet transporteras

Anteckningarna ska föras i kronologisk ordning och sparas i minst ett år.

Transportdokument

Vid varje transport av farligt avfall inom Sverige ska ett transportdokument upprättas. Det är ett gemensamt ansvar mellan den som lämnar avfallet (lämnaren) och den som tar emot det (mottagaren).

Transportdokumentet ska innehålla:

  • avfallsslag
  • avfallsmängd
  • vem som är lämnare och vem som är mottagare

Dokumentet ska vara undertecknat av den som lämnar avfallet.

Senast granskad/publicerad: