Aktuella artiklar
Vad är sammanhållet utvecklingsarbete i prioriterade områden?
Arbetet syftar till att kommunen ska arbeta långsiktigt för att främja social rättvisa, delaktighet och känsla av sammanhang så att klyftor och utanförskap mellan grupper, områden eller mellan stad och land motverkas.
I de områden som prioriteras i satsningen finns sedan länge ett gott samarbete mellan kommunala aktörer, civilsamhälle, föreningsliv, studieförbund, politik, media, näringsliv och kommuninvånare. Insatser som sker i samverkan mellan offentliga aktörer och civilsamhället kan ge bra och hållbara effekter. Det tar vi ta tillvara på genom att samla olika parters insatser som kompletterar varandra. Det vinner alla på. Genom att processa pågående arbete vill Jönköpings kommun förbättra och utveckla denna samverkan för starkare social sammanhållning.
Konceptet handlar bland annat om att stärka aktiviteter för barn och unga, bidra till att skapa ökat studiestöd för skolframgång och meningsfulla fritidsaktiviteter.
För vuxna medborgare i stadsdelarna kan det handla om aktiviteter för ökad möjlighet till jämlik hälsa, tidiga insatser för egenförsörjning, tillgänglig medborgarservice och stöd till nyföretagande. Men också ökad psykisk och fysisk hälsa, ökad inkludering och livskvalitet.
I arbetet finns en samordnare, koordinatorer, en utvecklingsgrupp, en styrgrupp och referensgrupp.
Arbetet ska bidra till att öka takten för att uppnå Jönköpings kommun Vision 2030.
Läs mer om Jönköpings kommuns arbete med hållbarhet och Agenda 2030
Utvecklingsbehov
En tradition av samverkan
I Jönköpings kommun finns det en lång tradition av samverkan och samarbete för att nå gemensamma mål. Den traditionen är en förutsättning för att vi tillsammans ska kunna genomföra ett sammanhållet utvecklingsarbete i våra prioriterade områden. Några exempel på kommunala verksamheter som arbetar i den traditionen är:
Samverkan för och med barn och unga
Delmosprojekt i Jönköpings kommun
Delmos, Delegationen mot segregation, delade under 2019-2022 ut statsbidrag till arbete för att minska social och ekonomisk segregation. Segregation handlar om att människor lever och verkar separerade från varandra. Det kan handla om uppdelning utifrån socioekonomisk status, etnicitet eller demografi (till exempel ålder eller kön).
De projekt i Jönköpings kommun som fick statsbidrag från Delmos analyserade behoven och genomförde insatser för att motverka och minska segregation. De projekt som fortfarande pågår är nu en del i det sammanhållna utvecklingsarbetet.
EST - Effektiv samordning för trygghet
Hälsoguider
Jämlik och utökad medborgarservice
Nyanlända föräldrars delaktighet i skola och föreningsliv
Stärkt civilsamhälle
Senast granskad/publicerad: