TYP AV PROJEKT

Väg- och ledningsarbeten

GEOGRAFISKT OMRÅDE

Jönköping

STATUS

Planeras

Förslag till vattentjänstplan för Jönköpings kommun

Jönköpings kommun har tagit fram ett förslag till en vattentjänstplan som visar kommunens långsiktiga planering av de allmänna vattentjänsterna. Förslaget är ute på samråd mellan 10 mars och 5 juni 2025, och under denna tid kan synpunkter lämnas via e-post eller post till Tekniska kontoret.

Två personer jobbar i schakt med ledningar.

Jönköpings kommun har tagit fram ett förslag till en vattentjänstplan som visar kommunens långsiktiga planering för att tillgodose behovet av allmänna (kommunala) vattentjänster. Vattentjänstplanen är på samråd från den 10 mars till och med den 5 juni 2025. Under denna period finns möjlighet att lämna synpunkter på förslaget.

Sveriges kommuner ska enligt lag ha en vattentjänstplan. Vattentjänstplanens huvudsyfte är att ge förutsättningar för en god planering av kommunens skyldighet att ordna allmänna vattentjänster (vatten, spill- och/eller dagvatten) och att ge berörda fastighetsägare och myndigheter möjlighet till insyn och deltagande i processen.

Förslaget till vattentjänstplan innehåller bland annat:

  • En övergripande beskrivning av de utmaningar och långsiktiga behov som finns för den allmänna VA-anläggningen i Jönköpings kommun.
  • En utbyggnadsplan som visar vilka områden med befintlig bebyggelse, som idag har enskilt VA, som kan bli aktuella för utbyggnad av allmänt VA.
  • En redovisning av vilka åtgärder som behöver vidtas för att de allmänna VA-anläggningarna ska fungera vid en ökad belastning på grund av skyfall.

Vattentjänstplanen är tänkt att utgöra en delplan till kommunens befintliga VA-plan. Planen är inte bindande utan endast vägledande.

Parallellt med framtagandet av vattentjänstplanen har en undersökning av betydande miljöpåverkan gjorts.Den sammanfattande bedömningen är att de åtgärder som föreslås i vattentjänstplanen inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan. Samråd avseende undersökning av betydande miljöpåverkan (undersökningssamråd) ingår i samrådet av vattentjänstplanen.

Till dig som bor inom ett område som finns med i utbyggnadsplanen för VA

Du som bor, eller har ett fritidshus, inom något av de områden som i vattentjänstplanen klassas som VA-utbyggnadsområde, VA-utredningsområde, VA-bevakningsområde eller Enskilt VA-område och har funderingar eller frågor kring vad som gäller för dig kan läsa mer under ”frågor och svar” längre ner på sidan. Kommunens kännedom om dricksvattenkvaliteten inom de olika områdena är bristfällig då kommunen inte har tillsyn över enskilda dricksvattenanläggningar. Om du vill bidra med kunskap om dricksvattenkvaliteten tar vi tacksamt emot det under samrådstiden.

Samråd

Vattentjänstplanen finns tillgänglig för samråd under perioden 10 mars - 5 juni 2025 i kommunens utställningslokal, Juneporten, Västra Storgatan 16 i Jönköping. Öppet: mån-fre 08:00-17.00. Planen finns även tillgänglig i digitalt format längre ner på den här sidan under rubriken ”Aktuella handlingar”.

Lämna synpunkter på förslaget

Eventuella synpunkter ska skriftligen skickas in till Tekniska kontoret senast den 5 juni 2025. Ange diarienummer Tn/2025:31. Lämna ditt yttrande antingen via e-post till tekniska@jonkoping.se eller via brev till: Jönköpings kommun, Tekniska kontoret, 551 89 Jönköping

För att få återkoppling på ditt yttrande i kommande skeden behöver du ange ditt namn och din adress.

Det här sker efter samrådet

Efter samrådet sammanställer vi synpunkterna som har kommit in och bemöter dem i en samrådsredogörelse. Vattentjänstplanen kommer därefter att justeras.

När det arbetet är klart kommer vattentjänstplanen att ställas ut för så kallad granskning. Då finns ännu en möjlighet att lämna synpunkter på förslaget.

Efter granskningen sker eventuellt mindre justeringar av förslaget innan vattentjänstplanen lyfts för beslut till Jönköpings kommunfullmäktige.

Preliminär tidplan

Granskning: Kvartal 4, 2025

Antagande: Kvartal 2, 2026

Kontakta oss

Kontaktcenter, 036 - 10 50 00

Aktuella handlingar

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
Vattentjänstplan_samrådshandling.pdf Pdf, 1 MB. 1 MB 2025-03-03 16.20
Vattentjänstplan Bilaga 1.pdf Pdf, 298.4 kB. 298.4 kB 2025-02-25 15.52
Vattentjänstplan Bilaga 2 - Områdesbeskrivningar.pdf Pdf, 933.5 kB. 933.5 kB 2025-02-25 15.52
Vattentjänstplan Bilaga 3 - Bedömningsmodell.pdf Pdf, 490.9 kB. 490.9 kB 2025-02-25 15.52
Vattentjänstplan Bilaga 4 - Utredning av betydande miljöpåverkan.pdf Pdf, 600 kB. 600 kB 2025-02-25 15.52

Frågor och svar

Utbyggnadsplanen för vatten och avlopp

Varför behövs en utbyggnadsplan för vatten och avlopp?

Utbyggnadsplanen tydliggör vilka områden med befintlig bebyggelse som kan bli aktuella för utbyggnad av kommunalt VA.

Enligt 6§ i lagen om allmänna vattentjänster har kommunen ett ansvar att ordna vattentjänster (vatten, spill- och/eller dagvatten) för bebyggelse som tillsammans bildar ett större sammanhang, om risk för människors hälsa eller miljön föreligger. Det finns ingen exakt definition av vad som menas med ”större sammanhang”, men Jönköpings kommun har i vattentjänstplanen utgått från kriterierna att bebyggelsen ska bestå av minst 20 bostadshus, att avståndet mellan husen ska vara högst 100 meter och att området ligger utanför verksamhetsområde för kommunalt VA.

Enskilda avloppsanläggningar med otillräcklig rening riskerar att förorena dricksvatten och risken minskar om fler fastigheter kopplas till den kommunala VA-anläggningen. Utsläpp av näringsämnen, främst kväve och fosfor, från bland annat enskilda avlopp leder till övergödning, vilket är ett stort miljöproblem i kommunens vattendrag och sjöar. När avloppsvatten renas i mer effektiva anläggningar, minskar också mängden näringsämnen som tillförs våra vatten. VA-utbyggnadsplanen är ett viktigt verktyg för att kartlägga var behov finns av kommunalt VA utifrån människors hälsa eller miljö.

En utbyggnadsplan fyller en viktig funktion genom att den ger allmänheten möjlighet att inkomma med synpunkter på kommunens VA-planering, samt ger fastighetsägare möjlighet att ta väl avvägda beslut om sin VA-situation.

Vattentjänstplanen innehåller inga beslut om utbyggnad av kommunalt VA. Beslut om utbyggnad tas i separat beslut i kommunfullmäktige genom utvidgning av verksamhetsområde för VA.

Områdestyper och preliminär tidplan

Vad innebär det att bo i ett VA-utbyggnadsområde?

Om du bor, eller har ett fritidshus, inom ett VA-utbyggnadsområde innebär det att det finns planer på att bygga ut det kommunala VA-nätet som du ska ansluta din fastighet till.

VA-utbyggnadsområden har idag enskild vattenförsörjning och avloppshantering, men planeras att tas in i verksamhetsområde för allmänna vattentjänster. Utgångspunkten är att VA-utbyggnadsområdena har behov av både dricksvatten och spillvatten. Innan utbyggnaden påbörjas utreds även om det finns behov av kommunala dagvattenledningar som ska ta hand om regnvatten och annan nederbörd.

VA-utbyggnadsområden har utifrån dagens kunskap och bedömningar stora behov av en förändrad VA-försörjning till skydd för människors hälsa och/eller miljön. Samtidigt finns också goda möjligheter för anslutning till kommunalt (allmänt) vatten och avlopp.

I Jönköpings kommuns vattentjänstplan har två områden klassats som VA-utbyggnadsområden: Lovsjö fritidshusområde och Konungsö. Enligt den preliminära tidplan som finns i kapitel 7 i Vattentjänstplanen är utbyggnaden av kommunalt VA till Lovsjö fritidshusområde tidsatt till år 2025-2028 och Konungsö till år 2029-2032.

Berörda fastighetsägare kommer få information om hur och när de kommer kunna ansluta sig till kommunalt VA i god tid före planerad utbyggnad.

Vad innebär det att bo i ett VA-utredningsområde?

Om du bor, eller har ett fritidshus, inom ett VA-utredningsområde kommer det att krävas en utredning innan vi kan ge något besked om det är aktuellt med en förändrad VA-lösning eller inte.

Ett VA-utredningsområde är ett område där det kan finnas ett behov av en förändrad lösning för vattenförsörjning och/eller omhändertagande av avloppsvatten, men där det är inte är klargjort hur det ska lösas på bästa sätt. En utredning för att fastställa behov och lösning behöver därför tas fram.

I en utredning tittar man bland annat på hur anläggningarna i området ser ut och på hur markens och platsens förutsättningar ser ut utifrån ett hälso- och miljöperspektiv. Det kan handla om att man exempelvis tar in uppgifter kring befintliga brunnar och att man gör provtagningar i området. Man tittar även på förutsättningarna för såväl enskilt VA, gemensamhetsanläggning samt kommunalt VA.

Utredningen kan sedan mynna ut i bedömningen att förutsättningarna i området är goda och att behovet av vattentjänster tillgodoses på ett tillfredsställande sätt genom nuvarande enskilda lösningar.

Om man i utredningen i stället ser att exempelvis dricksvattenkvaliteten i området är otillfredsställande och/eller att det finns avloppsutsläpp som påverkar vattenkvaliteten i området negativt kan bedömningen i stället göras att området behöver anslutas till kommunalt vatten och/eller avlopp. Ett annat alternativ kan vara att fastighetsägarna inom området går ihop och bildar en samfällighet och bygger en gemensam anläggning för vattenförsörjning och/eller avloppshantering.

I väntan på utredning av hur en förbättrad VA-situation ska kunna uppnås behöver den befintliga VA-försörjningen fungera tillfredsställande.

I Jönköpings kommuns vattentjänstplan har fyra områden klassats som VA-utredningsområden: Öggestorps-Målen, Hulukvarn, Berghalla och Bunn. Enligt den preliminära tidplan som finns i kapitel 7 i Vattentjänstplanen är utredning av Öggestorps-Målen, Hulukvarn och Berghalla tidsatt till år 2025-2028 och Bunn till år 2029-2032.

Vad innebär det att bo i ett VA-bevakningsområde?

Om du bor, eller har ett fritidshus, i ett VA-bevakningsområde är bedömningen att den enskilda vattenförsörjningen och avloppshanteringen som finns idag fungerar bra utifrån den information vi har just nu. Områdena omfattas inte heller av planer på exploatering eller utveckling av bebyggelsestrukturen. Detta innebär att det inte finns några planer på utbyggnad av kommunalt VA i dessa områden för tillfället.

Om bebyggelsen skulle utökas eller förändras är det dock inte självklart att vatten- och avloppsituationen skulle fungera långsiktigt hållbart, i så fall kommer en ny bedömning göras. Kommunen kommer därför bevaka till exempel antalet tillkommande bygglov eller förändring i nyttjandet av bebyggelsen i dessa områden.

Vad innebär det att bo i ett enskilt VA-område?

Om du bor, eller har ett fritidshus, i ett enskilt VA-område är bedömningen att den enskilda vattenförsörjningen och avloppshanteringen som finns idag fungerar bra utifrån den information vi har just nu. Ett enskilt VA-område har även goda förutsättningar för att även inom de närmaste decennierna fortsätta försörjas genom enskilda anläggningar för vatten och avlopp. Om bebyggelsen skulle utökas eller förändras är det dock inte självklart att vatten- och avloppsituationen skulle fungera långsiktigt hållbart, i så fall kommer en ny bedömning göras.

Anslutning till kommunalt (allmänt) VA

Vilka fastigheter kan komma att anslutas till kommunalt VA?

De områden som är utpekade som VA-utbyggnadsområden bedöms ha ett behov av kommunalt VA och planeras därmed att anslutas till kommunalt VA. Även de områden som är utpekade som VA-utredningsområden kan bli aktuella för anslutning.

I vattentjänstplanen visas en ungefärlig avgränsning av vilka fastigheter som kan komma att ingå i verksamhetsområden och därmed få kommunalt VA. Avgränsningen kommer att preciseras när utbyggnadsprojekten startar och verksamhetsområden beslutas av kommunfullmäktige.

Vad menas med verksamhetsområde för VA?

Ett verksamhetsområde är ett geografiskt avgränsat område där kommunen har ansvaret att tillhandahålla vattentjänster (vatten, spill- och/eller dagvatten).

Det är kommunfullmäktige som fattar beslut om verksamhetsområde. Fastigheter inom ett verksamhetsområde har rätt till beslutade vattentjänster, men också en skyldighet att betala anläggnings- och brukningsavgifter.

Ett verksamhetsområde är juridiskt viktigt, eftersom området utgör den gräns inom vilket vattentjänstlagen, VA-taxan och allmänna bestämmelser för användandet av Jönköpings kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggningar (ABVA) gäller.

Vilka fördelar finns det med kommunalt VA?

Några av de fördelar som finns med kommunalt VA är att dricksvattnet håller en hög kvalitet, miljöpåverkan minskar eftersom reningen av spillvattnet blir bättre och man slipper skötsel och underhåll på de enskilda anläggningarna.

Varför byggs kommunalt VA ut till min fastighet när jag har en godkänd avloppsanläggning och bra vattenkvalitet i egen brunn?

Bedömning av behovet av kommunalt VA ska enligt lagen om allmänna vattentjänster göras för fastigheter som är del av ”ett större sammanhang”. Det innebär att bedömningen inte ska göras för enskilda fastigheter, utan för området som helhet. Skyldigheten att bygga ut kommunalt VA beror inte på nuvarande status på de enskilda VA-anläggningarna, utan syftar till att området på lång sikt ska uppnå en hållbar VA-försörjning där skyddet för människors hälsa och miljö är säkerställt. Bedömningen handlar alltså om ifall det är lämpligt att överhuvudtaget ha enskilt VA eller inte med risk för att till exempel dricksvatten förorenas.

Vid anslutning till kommunalt VA kan du som fastighetsägare, om vissa förutsättningar är uppfyllda, ansöka om ersättning för en så kallad onyttigbliven anläggning. Läs mer under frågan ”Kan jag få ersättning för min enskilda VA-anläggning när jag ansluter till det kommunala VA-nätet” längre ner på sidan.

Måste jag ansluta mig?

Grundprincipen är att alla fastigheter inom verksamhetsområde för VA ska anslutas. Om anslutning inte görs på frivillig väg kan miljö- och hälsoskyddskontoret besluta om anslutning.

Om fastigheten har en väldigt enkel standard och saknar indraget vatten och avlopp kan det dock, efter skriftlig ansökan, finnas möjlighet till dispens från anslutning.

Samma sak gäller om fastighetsägaren kan visa att fastighetens behov av dricksvatten bättre kan tillgodoses genom den privata anläggningen än genom den kommunala. Då kan det, efter skriftlig ansökan, finnas möjlighet till dispens från anslutning till kommunalt dricksvatten. Fastighetsägaren ska själv bekosta provtagning och undersökning av eget vatten i enlighet med kommunens anvisningar. Observera att dispensen i dessa fall endast gäller från anslutning till dricksvatten och inte från spillvatten.

Jag vill inte ha kommunalt VA. Kan jag få mitt ärende prövat om kommunen tagit beslut om kommunalt VA i mitt område?

Ja, allmänna vattentjänster är en lagreglerad verksamhet och ärenden gällande vattentjänstlagen prövas i Mark- och miljödomstolen. Du som fastighetsägare måste kunna visa att fastigheten inte har behov av kommunalt vatten och avlopp.

Kan jag och mina grannar bilda en egen gemensam anläggning för VA i stället för att ansluta oss till kommunalt VA?

Enligt Lagen om allmänna vattentjänster ska kommunen, innan beslut om verksamhetsområde för kommunalt VA fattas, undersöka om det finns förutsättningar för att i stället tillgodose behovet av VA genom en enskild anläggning.

Så länge kommunen inte fattat beslut om verksamhetsområde för VA är det möjligt för dig och dina grannar att ansöka om tillstånd hos miljö- och hälsoskyddskontoret för en egen gemensamhetsanläggning för vatten och avlopp. Miljö- och hälsoskyddskontoret prövar då lämpligheten med en egen anläggning.

Vad kostar det att ansluta till kommunalt VA?

Det är olika beroende på hur din fastighet är utformad och vilka vattentjänster som du ansluts till.

Kostnaden för att ansluta sig till kommunens VA-nät utgår från den VA-taxa som gäller den dag förbindelsepunkten meddelas, det vill säga när kommunen meddelat att du kan ansluta dig.

Exempel på anläggningsavgifter 2025 för en småhusfastighet med en bostadsenhet (inkl. moms):

 

Endast anslutning till spillvatten

Anslutning till vatten och spillvatten

Anslutning till vatten, spillvatten och dagvatten

1000 m2 stor tomt

104 120 kr

149 240 kr

193 540 kr

2000 m2 stor tomt

118 120 kr

177 240 kr

249 540 kr

Utöver anläggningsavgift tillkommer också en kostnad för ledningsdragning inne på din egen fastighet samt en årlig brukningsavgift.

Brukningsavgifter 2025 inkl. moms:

Fast avgift för vatten och spillvatten: 1750 kr/år

Rörlig avgift: 36,25 kr/m3 (en villa förbrukar vanligtvis mellan 100 och 200 m3/år)

Om fastigheten är ansluten till kommunalt dagvatten tillkommer en dagvattenavgift med 635 kr/år

När kan jag ansluta mig till VA-nätet och när ska anläggningsavgiften betalas?

Efter att vi byggt ut VA-nätet i området har du 2 år på dig att ansluta dig. När du har meddelat oss att du vill ansluta dig meddelar vi förbindelsepunkt (var du ska ansluta din fastighet) och debiterar anläggningsavgift. Anläggningsavgiften utgår från den VA-taxa som gäller den dag förbindelsepunkten meddelas. Anslutning får ske först efter att anläggningsavgiften är betalad.

Jag har arrendetomt, hur fungerar det med anläggningsavgift?

Den som arrenderar en fastighet jämställs enligt vattentjänstlagen med fastighetsägare, vilket innebär att det är arrendatorn som ska betala anläggningsavgiften. Anledningen till detta är att den som arrenderar anses vara den som har den största nyttan av kommunalt VA. Om taxeringsvärdet är lågt finns viss möjlighet till avbetalningsplan

Kan jag få ersättning för min enskilda VA-anläggning när jag ansluter till det kommunala VA-nätet?

Ja, om vissa förutsättningar är uppfyllda så kan du ansöka om ersättning för en så kallad onyttigbliven anläggning. Enligt kommunens nuvarande riktlinjer för onyttigbliven anläggning så utgår ersättning endast för anläggningar som är yngre än 15 år och är godkända av Miljö- och hälsoskyddskontoret. Ersättning ges dock inte för exempelvis mulltoaletter, förbränningstoaletter samt anläggningar för dricksvattenförsörjning.

Vem gräver på min tomt?

Jönköpings kommun gräver fram till fastighetsgräns och du som fastighetsägare ansvarar för grävning inom fastigheten.

Får jag bygga större om jag ansluter mig till allmänt VA?

Nej, inte per automatik. Möjligheterna för att eventuellt få bygga större hänger ihop med om det finns en gällande detaljplan eller liknande för din fastighet och om den anger en större byggarea, eller om fastigheten ligger inom eller utanför så kallad sammanhållen bebyggelse.

Enskilt avlopp

Jag har enskilt VA idag, vad innebär det för mig om mitt område inte finns med i vattentjänstplanen?
Det innebär att du tills vidare ansvarar för din dricksvatten- och avloppförsörjning. Men ditt område kan komma in i reviderade versioner av vattentjänstplanen allt eftersom ny kunskap om behov kommer fram.

Vad gör jag med mina anläggningar i väntan på utbyggnad?
Det är fastighetsägarens ansvar att ha ett avloppssystem som uppfyller miljöbalkens krav, även i väntan på kommunal VA-utbyggnad. Om du har en bristfällig avloppsanläggning och det återstår några år innan VA-utbyggnad kommer ske i ditt område, så kan det leda till att en inspektör bokar in ett tillsynsbesök för att kontrollera anläggningen. Om bristen är allvarlig kan tillsynsmyndigheten fatta beslut om förbud att släppa ut otillräckligt renat avloppsvatten från anläggningen. Krav på eventuella åtgärder ska dock vara skäliga och anpassade till den risk som utsläpp från anläggningen kan anses utgöra.

Vad gör jag med mina anläggningar i väntan på utredning?
Det är fastighetsägarens ansvar att ha ett avloppssystem som uppfyller miljöbalkens krav, även i väntan på utredning. För din egen hälsa och för miljön är det viktigt att du fortsätter sköta din anläggning så att ditt dricksvatten har bra kvalitet och så att det inte sker utsläpp av föroreningar från din spillvattenanläggning. Miljö- och hälsoskyddskontoret kan fortsatt genomföra tillsyn på din anläggning för att säkerställa att den är i gott skick. Åtgärder av brister kan fortsatt bli aktuellt. För utredningsområden är det ännu inte fastställt om och när utbyggnad av kommunalt VA ska ske.

Kan jag anlägga en ny enskild avloppsanläggning?
Ansökningar om enskild avloppslösning inom områden som planeras för allmän VA-utbyggnad prövas i enlighet med krav i gällande lagstiftning. Tillstånd för anläggande av enskilda avloppsanläggningar kan komma att tidsbegränsas om kommunal VA-utbyggnad är beslutad. Detta med hänvisning till att kommunal VA-försörjning är en mer långsiktigt hållbar lösning.

Kontakta alltid kommunen om du har tillståndsfrågor. Kom ihåg att alla avloppsanläggningar, oavsett om de är nya eller förbättrade, måste ha ett tillstånd.

Behandling av personuppgifter när du lämnar synpunkter

För att behandla din synpunkt enligt plan- och bygglagen kan vi behöva spara ditt namn och fastighetsbeteckning om du uppger det. Det är frivilligt att lämna personuppgifter, men utan kontaktuppgifter kan vi inte avgöra om du är berörd sakägare eller återkoppla till dig.

Vi hanterar dina uppgifter enligt gällande integritetslagstiftning. De sparas i vårt system och delas vid behov med berörda myndigheter och sakägare. Vid ett överklagande delas uppgifterna med prövande instans. Vi lämnar aldrig ut dem utanför EU.

Personuppgiftsansvarig är teknsika nämnden. Kontakta oss om du vill ha information om dina uppgifter eller begära ändringar. Mejla tekniska@jonkoping.se eller ring 036-10 50 00.

Vid frågor om dataskydd, kontakta vårt dataskyddsombud Niclas Nordström på stk-dataskyddsombud@jonkoping.se eller 036-10 28 02.

Klagomål lämnas till Integritetsskyddsmyndigheten. Läs mer om dina rättigheter på www.imy.se Länk till annan webbplats. eller på Jönköpings kommuns webbplats.