Livsmedels­verksamhet

Här hittar du som driver eller vill driva en livsmedelsverksamhet information om anmälan om registrering, egenkontroll, kommunens kontroll samt vilka lagar och regler som gäller.

Konsumenter ska vara trygga med att livsmedel i Sverige är säkra. De ska också få den information om livsmedlen som krävs för att kunna göra medvetna val. Som livsmedelsföretagare ansvarar du för att följa lagstiftningen om livsmedel, så att den mat du producerar, serverar eller handlar med är säker.

Miljö- och hälsoskyddskontoret kontrollerar regelbundet om alla som hanterar livsmedel i Jönköpings kommun följer gällande lagstiftning.

Anmälan – starta, ta över, avsluta

Registrera livsmedelsverksamhet

Du som startar en livsmedelsanläggning ska anmäla verksamheten via e-tjänsten senast två veckor innan den drar igång. Tar du över en livsmedelsanläggning behöver du registrera verksamheten hos oss, även om verksamheten varit registrerad av tidigare ägare. Vid sen anmälan kommer ett beslut om sanktionsavgift att riktas mot verksamheten.

Du använder vår e-tjänst för att registrera din verksamhet när du:

  • startar ny livsmedelsverksamhet
  • tar över en livsmedelsanläggning
  • flyttar verksamheten till nya lokaler
  • byter organisationsnummer på verksamheten
  • startar verksamhet som har eget dricksvatten (gäller verksamheter som omfattas av Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten, LIVSFS 2022:12).

Avregistrera livsmedelsverksamhet

Du som avslutar din livsmedelsanläggning ska avregistrera den hos oss genom att använda e-tjänst för avregistrering.

Regler och branschriktlinjer

Regler

Nästan all lagstiftning om livsmedel har tagits fram gemensamt inom EU, och gäller för hela EU. Men det finns också regler som bara gäller i Sverige.

En del regler gäller för alla livsmedel och livsmedelsföretagare, andra är mer specifika och gäller bara vissa områden. Beroende på vad ditt företag har för verksamhet kan det finnas olika regler som du behöver följa. Du behöver därför ta reda på vilka regelverk som du behöver följa för just din verksamhet.

Regler för Livsmedelsföretag, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Branschriktlinjer

Branschriktlinjer är branschernas förslag till hur livsmedelsföretag kan utforma sin verksamhet för att uppfylla livsmedelslagstiftningens krav och producera säkra livsmedel. Branschriktlinjerna är frivilliga att följa men kan vara ett bra stöd.

Branschriktlinjer, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Egenkontroll

Som livsmedelsföretagare ska du regelbundet kontrollera att din verksamhet följer reglerna i livsmedelslagstiftningen och hygienkrav. Egenkontrollen är till för att konsumenter inte ska riskera att bli sjuka för att maten från ditt företag innehåller farliga bakterier, främmande ämnen eller omärkta allergiframkallande ämnen.

På Livsmedelsverkets webbplats finns information om egenkontroll och exempel på hur du kan strukturera arbetet med kontrollerna.

Lokaler, hygien och företagens egenkontroll, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Riskklassning och kontrollfrekvens

Från och med år 2024 använder kommunen en riskklassningsmodell, framtagen av Livsmedelsverket, för att bedöma behov och frekvens av livsmedelskontroll i din verksamhet.

Det innebär att livsmedelsverksamheter får lika mycket och samma sorts kontroll oavsett var i landet verksamheten bedrivs. Kontrollen ska genom riskklassningen bli mer likriktad, riskbaserad, träffsäker och verkningsfull. Mängden kontroll baseras på inhämtad data om din verksamhet.

Riskklassningsmodellen – så räknas mängden kontroll ut, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tillsyn, livsmedelskontroll

Miljö- och hälsoskyddskontoret genomför regelbundna kontroller för att säkerställa att livsmedelsverksamheter i Jönköpings kommun följer gällande lagstiftning. Dessa kontroller syftar till att konsumenterna ska få säkra livsmedel och korrekt, lättförståelig information om livsmedlen.

För att säkerställa att reglerna följs genomförs kontrollerna oftast oanmälda, vilket innebär att verksamheterna inte kan förbereda sig i förväg. Det är inte alla lagstiftningsområden som kontrolleras vid varje tillsyn, utan inspektören gör stickprov för att kontrollera att verksamheten efterlever kraven.

Exempel på verksamheter som ingår i tillsynen är:

  • Restauranger, caféer, bagerier, pizzerior
  • Gatukök, kiosker
  • Butiker
  • Skolor och äldreboenden
  • Grossister
  • Vattenverk

Vi utreder även matförgiftningar, klagomål på livsmedelsverksamheter och kontrollerar att livsmedel som återkallats från marknaden inte finns för försäljning.

Kontrollprocessen vid livsmedelskontroll

Vi arbetar enligt Livsmedelsverkets arbetssätt "God kontrollsed vid livsmedelskontroller". Om inspektören bedömer att verksamheten inte lever upp till lagstiftningens krav, kommer en avvikelse att noteras. Processen vid avvikelse sker enligt följande:

  • Kontrollrapport och synpunkter: Om vi hittar en avvikelse får verksamheten först en kontrollrapport med vår bedömning. Verksamheten har sedan två veckor på sig att skicka in synpunkter eller visa att avvikelsen åtgärdats.
  • Beslut med åtgärdskrav: Om vi inte får några synpunkter som ändrar vår bedömning, eller om avvikelsen inte åtgärdats, fattar vi ett beslut med åtgärdskrav.
  • Ringa avvikelser: Mindre allvarliga avvikelser (så kallade ringa avvikelser) leder inte till beslut med åtgärdskrav utan följs upp vid nästa kontroll.
  • Allvarliga avvikelser: Vid allvarliga brister kan vi fatta omedelbara beslut om förbud eller andra åtgärder.

Så kontrolleras ditt företag, Livsmedelsverket Länk till annan webbplats.

Om beslut inte följs

När ett beslut inte följs, kan följande åtgärder bli aktuella:

  • Vite: Ett beslut kan förenas med vite, vilket innebär att verksamheten kan bli skyldigt att betala en fastställd summa om beslutet inte följs inom den angivna tidsfristen.
  • Åtalsanmälan: Vid allvarliga eller upprepade överträdelser kan en åtalsanmälan göras till åklagare. Detta kan bli aktuellt om en verksamhet inte följer ett beslut, men också om det vid kontroll upptäcks allvarliga avvikelser som bedöms utgöra brott mot livsmedelslagstiftningen. Åtalsanmälan kan leda till rättsliga följder för verksamheten eller dess ansvariga.
  • Förbud: Om det föreligger en omedelbar risk för konsumenternas hälsa kan vi fatta beslut om att förbjuda hela eller delar av verksamheten tills bristerna är åtgärdade.

Livsmedelsbrott

Vissa allvarliga överträdelser av livsmedelslagstiftningen är att betrakta som brott och kan leda till straffrättsliga påföljder. Exempel på detta är hantering av livsmedel som innebär fara för människors hälsa eller medveten försummelse av regler och krav.

Att bryta mot ett föreläggande eller förbud som utfärdats av tillsynsmyndigheten kan också utgöra en brottslig handling. Detta innebär att verksamheten eller dess ansvariga riskerar rättsliga följder, såsom böter eller fängelse, beroende på överträdelsens omfattning och allvar.

Karta över genomförda livsmedelskontroller

I kommunens webbkarta kan du se resultat från livsmedelskontroller som genomförts på restauranger, butiker, skolor och äldreboenden i Jönköping.

Varje verksamhet är markerad med en symbol:

  • Grön symbol visar att kontrollen inte påvisade några brister.
  • Gul symbol innebär att avvikelser konstaterades.

En avvikelse innebär att verksamheten vid kontrolltillfället inte uppfyllde krav enligt livsmedelslagstiftningen.

För att se kontrollerna i kartan – bocka i "Näringsliv och arbete" i menyn till höger och välj sedan "Livsmedelsinspektioner" och klicka därefter i vilken typ av verksamhet du vill se.

Kartan syftar till att öka transparensen och göra det enklare för både företagare och invånare att ta del av kontrollresultat.

Kommunkarta - genomförda livsmedelskontroller Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Registrera egen dricksvattenanläggning

Allt vatten som är avsett för dryck, till matlagning och till beredning av livsmedel räknas som dricksvatten. Även vatten som används för vissa andra ändamål på företag som producerar livsmedel är dricksvatten.

Om din verksamhet använder vatten som inte kommer från det kommunala vattennätet gäller Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten. Föreskrifterna ställer krav på bland annat provtagning och egenkontroll.

Du behöver registrera din dricksvattenanläggning hos miljö- och hälsoskyddskontoret om:

  • Försörjer fler än 50 personer och/eller levererar mer än 10 m³ dricksvatten per dygn från er anläggning.
  • Levererar dricksvatten till kommersiell verksamhet (oavsett storlek). Till exempel caféer, restauranger, livsmedelsindustrier, vandrarhem, konferensanläggningar, bygdegårdar och klubblokaler.
  • Levererar dricksvatten till offentliga verksamheter (oavsett storlek). Till exempel särskilt boende, äldreboende, förskolor, servicehus, kyrkor, församlingshem.
  • Levererar dricksvatten till semesterboenden (rum, stuga eller liknande) om verksamheten är avsedd för fler än åtta gäster.
  • Levererar dricksvatten till fler än två bostäder som hyrs ut permanent av er.

Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (LIVSFS 2022:12) Länk till annan webbplats.

Hämta vatten från annan producent

Använder du en mindre mängd vatten till mat och dryck kan du, i stället för att ha en egen dricksvattenanläggning, hämta dricksvatten från en annan producent som uppfyller kraven i föreskrifterna.

Tänk på att du då måste:

  • ha rutiner för hur du förvarar och rengör behållare.
  • Säkerställa att det vatten du använder till exempelvis disk, rengöring och handtvätt är tillräckligt rent, det vill säga håller en god mikrobiologisk kvalitet. Ett sätt att göra det är att regelbundet skicka in vattenprover till ett laboratorium för analys.

Dessa rutiner ska finnas med i din verksamhets egenkontroll.

Avgifter

Avgifter som miljö- och hälsokontoret kan ta ut för livsmedelsverksamheter samt kontaktmaterialsverksamheter är:

  • registreringsavgift
  • kontrollavgift
  • uppföljande kontroll (extrakontroll)
  • utredning av klagomål
  • sanktionsavgift

Kommunfullmäktige fastställer taxan. Avgifterna kan förändras varje år i samband med indexuppräkning.

Avgift för nyregistrering av verksamhet eller anläggning

Nya livsmedelsverksamheter, anläggningar och kontaktmaterialverksamheter måste registreras innan verksamheten startas, annars kan du som verksamhetsutövare få sanktionsavgifter. Det gäller även om du tar över en befintlig verksamhet eller byter bolagsform. Avgiften debiteras oavsett om verksamheten startar eller inte.

Från och med 1 januari 2025 är registreringsavgiften 2 625 kronor.

Avgift för kontroll, uppföljande kontoll eller klagomål

För genomförd kontroll, uppföljande kontroll av din verksamhet eller kontroll på grund av klagomål på din verksamhet tar vi ut en avgift baserad den faktiska tid det tar att genomföra arbetet. Avgiften efterdebiteras.

Från den 1 januari 2025 är timavgiften 1 658 kronor.

Sanktionsavgifter

Du kan riskera att få betala en sanktionsavgift om du inte registrerar din livsmedelsverksamhet hos oss. Sanktionsavgiften som du kan få betala motsvarar 1 procent av din årsomsättning eller lägst 5 000 kronor.

Om du tar över en redan registrerad anläggning utan att först meddela oss riskerar du att få betala en sanktionsavgift som motsvarar 0,5 procent av årsomsättningen eller lägst 2 500 kronor. Miljö- och hälsoskyddsnämnden fattar beslutet och avgiften tillfaller staten.

Regler om sanktionsavgifter finns i både livsmedelslagen (2008:804) och livsmedelsförordningen (2006:813). Avgiftens storlek regleras av 39 a-g §§ i förordningen.

Taxor

Taxa för offentlig kontroll av livsmedel Pdf, 144.6 kB.

 

Ursprungsland för kött - ny regel från 1 mars 2025

Från och med den 1 mars 2025 måste restauranger och storhushåll, som skolkök och vissa butiker, kunna informera gäster om köttets ursprungsland. Ursprungslandet är det land där djuret har varit uppfött. Syftet med reglerna är att ge konsumenter bättre möjlighet att göra medvetna val.

Information om ursprungsland för kött

Vanliga frågor och svar

Vilka anläggningar ska registreras och vilka ska godkännas?

Registrering av livsmedelsanläggning

Alla verksamheter som säljer, lagrar, hanterar, serverar eller levererar livsmedel ska registreras. Det gäller även verksamheter som bara är mellanhand och distribuerar vidare. Exempel på sådana verksamheter är distributionscentraler och grossister.

Verksamheten ska ha en viss kontinuitet och en viss grad av organisation för att betraktas som livsmedelsföretag. Med viss kontinuitet menas till exempel en viss regelbundenhet och att det inte rör sig om enstaka tillfällen. Flera faktorer spelar in i bedömningen av viss organisation, bland annat att livsmedelshanteringen har en viss omfattning i mängd eller antal konsumenter.

Det spelar ingen roll om du driver verksamheten i vinstsyfte eller inte, eller om företaget är registrerat hos bolagsverket eller inte.

Godkännande av livsmedelsanläggning

En del livsmedelsanläggningar måste godkännas av Livsmedelsverket. Det gäller de anläggningar som hanterar animaliska livsmedel, till exempel råa ägg, kött eller fisk, och som levererar produkterna till andra livsmedelsföretag.

Om du ska producera groddar krävs ett godkännande från länsstyrelsen. Det gäller även om du ska importera fröer för groddning.

När får jag starta min livsmedelsverksamhet?

Du får starta din verksamhet tidigast två veckor efter att din anmälan kommit in till oss på miljö- och hälsoskyddskontoret eller efter att vi har fattat beslut om registreringen (kan ske inom två veckor).

Vad händer efter att jag har registrerat min livsmedelsanläggning?

En handläggare från miljö- och hälsoskyddskontoret kontaktar dig för att boka in en första kontroll på plats i din verksamhet. Du får gärna starta verksamheten även om vi inte gjort en första kontroll. Efter kontrollen får du ett beslut från oss om vilken mängd kontroll som vi kommer att utföra under en femårsperiod i din verksamhet. Mängden kontroll baseras på hantering och omfattning av livsmedel i din verksamhet.

KONTAKT

Miljö- och hälsoskyddskontoret
Livsmedelsenheten
Telefon: 036-10 23 93
Telefontider: Måndag-onsdag kl 9.30-11.30, torsdag och fredag kl 13.30-15.00
Övrig tid telefon: 036-10 50 00 (Kontaktcenter)
E-post: miljo@jonkoping.se

Senast granskad/publicerad: