Rengöring/sotning av eldstad, skorsten och imkanaler
Här hittar du information kring varför en eldstad ska rengöras/sotas, hur ofta den ska sotas och möjlighet att själv få rengöra sin eldstad. Här hittar du även vad som gäller för imkanaler i bostäder.
Sotningsverksamheten består av två delar. Den ena är sotning (rengöring) och det andra brandskyddskontroll. Brandskyddskontrollen handlar om att kontrollera så att anläggningen är brandsäker. Sotning handlar om ta bort sotavlagringar i eldstad eller skorsten. Huvudanledningen till att rengöra eldstaden, skorstenen och imkanaler är att förhindra brand. Vid sotning tas brandfarlig beläggning bort för att minska risken för soteld. Rengöring av eldstäder och rökkanaler innebär att alla ytor som kommit i kontakt med rökgasen rengörs från lösa brännbara beläggningar. Rengöringen görs vanligen med en viska, av stål eller liknande material. Redskapet förs genom rökkanaler och skrapar bort beläggningen.
Rengöring av imkanaler och ventilationskanaler
Sotning och brandskyddskontroll av eldstäder och tillhörande rökkanaler i villor och lägenheter är ett krav enligt "Lagen om skydd mot olyckor (2003/778) kapitel 3 §4. Sotning och brandskyddskontroll får endast genomföras av kommunens upphandlade entreprenör.
Rengöring av imkanaler (vanligtvis köksfläkt) i bostäder är inget lagstadgat krav. Det är upp till fastighetsägaren att besluta om och när rengöring ska göras. Som fastighetsägare är du alltså fri att köpa de tjänster du vill, men det föreligger inte något lagkrav att rengöra och rensa imkanaler och frånluftsventilation i privata bostäder.
Frister för rengöring - Hur ofta ska rengöring/sotning göras?
Sota själv
Sotningstaxa (sotningsavgifter) och kommunens entreprenör
LSO 3 kap 4 §
KONTAKT
Senast granskad/publicerad: